Kılıçdaroğlu’ndan miras: Özgür Özel bir tek ona dokunmadı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin geçen ay gerçekleşen kurultayında genel başkanlık yarışı yaşandı. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu geride bırakan Özgür Özel, CHP’nin yeni lideri oldu.

‘Değişim’ söylemiyle seçilen Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’ndan görevi teslim aldıktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu döneminden yalnızca bir tek şeye dokunmadı. Duvarda baş köşede asılı duran bir tablo bugüne kadar partideki ‘Değişim’e yakalanmayan tek şey oldu.

Genel başkan odasında bulunan tablodaki kişinin ‘Kartallı Kazım’, eserin sahibinin ise Nazım Hikmet olduğu kaydedildi.

KARTALLI KAZIM TABLOSU

Asıl adı İbrahim Göleber olan Kuvayi Milliyeci “Kartallı Kazım” tablosunun genel başkanlık odasının girişinde yer aldığı öğrenildi. Atatürk’ün İstiklal Madalyası verilmesi ve işe yerleştirilmesi teklifini “Görevimi yaptım” diyerek o dönem reddeden Kartallı Kazım’ın hayat öyküsü Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” kitabında yer aldı. Bunun yanı sıra Nazım Hikmet, cezaevi arkadaşı “Kartallı Kazım”ın yani İbrahim Göleber’in tablosunu yaptı.

Söz konusu tablonun ise 2013 yılında dönemim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hediye edildiği belirtildi.

İBRAHİM GÖLEBER- KARTALLI KAZIM KİMDİR?

Kartallı Kazım lakaplı İbrahim Göleber, 1895 yılında o zamanlar Kartal’a bağlı olan Pendik sınırlarındaki Yayalar Köyü’nde doğdu. İstanbul’un işgali sırasında köyünde bahçıvanlık işleriyle uğraşan Hacı Mısırlı torunlarından Seyit Ağa oğlu İbrahim Göleber, Kuvayı Milliye’ye katılır ve Gebze, Kartal ve Pendik civarında gönüllü görev yapar.

Göleber, Kuvayı Milliye için casusluk yapmak üzere kendini bir şekilde İngilizlerin karargâh olarak kullandığı Gebze Karakolu’na aldırır ve işgalcilerin güvenini kazanarak uzun bir süre hissettirmeden “Kuvayı Milliye” için bilgiler toplar. Göleber, İngilizlerden elde ettiği bilgileri Yahya Kaptan’a ulaştırır. Yahya Kaptan’ın aldığı istihbaratlar sonucu İşgalcilerin ezberi bozulur.

Göleber’in İsmet İnönü ve Halide Edip Adıvar’ı Ankara’ya ulaştıran ekibin içinde de yer aldığı söylenir. Yaptıkları o kadar dikkat çeker ki şüphe üstüne kendisini fark edip İngilizlere ihbar eden Gebzeli Mansur isimli haini öldürmek zorunda kalır.

İbrahim Göleber, Kurtuluş Savaşı sonrasında 1930’larda kendisine verilmek istenen İstiklal Madalyasını da almaz. Neden almadığı ile ilgili olarak, “Ben görevimi yaptım, sadece.” der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir