Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, yarın toprağa verilecek
3 mins read

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, yarın toprağa verilecek

Muazzez İlmiye Çığ’ın Hayatı ve Mirası

Mersin’de hayata gözlerini yumuş 110 yaşında yaşamını yitiren Türkiye’nin ilk Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, yarın düzenlenecek törenin ardından sonsuzluğa uğurlanacak.

Muazzez İlmiye Çığ, 1’inci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden kısa bir süre önce Bursa’da doğdu. Babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum’a taşınmaları gerektiğinde ailesiyle birlikte Çorum’a yerleşti ve Muazzez İlmiye Çığ, ilköğrenimini burada tamamladı. Çığ, Fransızca ve keman dersleri alarak eğitimine devam etti. 1931 yılında, 17 yaşındayken Bursa Kız Muallim Mektebi’nden mezun oldu ve Eskişehir’de öğretmenlik yaptı. Ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’ne başladı.

Çivi Yazılı Tabletlerin Uzmanı

1940’ta diplomasını alan Muazzez İlmiye Çığ, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde uzman olarak görev almaya başladı. Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış binlerce çivi yazılı tabletin temizlenmesi, sınıflandırılması ve numaralandırılması görevini üstlendi. 74 bin tabletten oluşan arşivi düzenleyen Çığ, 3 bin tabletin kopyasını çıkarıp katalog halinde yayımladı. 1972 yılında emekli olan Çığ, emeklilik sonrası Philadelphia’daki Asuroloji Kongresi’ne katıldı.

Yazarlık ve Ödüller

Muazzez İlmiye Çığ, Türkçe’ye çevirdiği Prof. Samuel Noah Kramer’in kitabı “History Begins at Sumer” ile tanındı. Ayrıca çocuklar için Sümer ve Hitit kültürlerini anlatan 13 kitap yazdı. İstanbul Üniversitesi’nden “İlk Çivi Yazısı ve Sümeroloji Uzmanı” ünvanı aldı. Çığ’ın özel arşivi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nda bulunmaktadır. Hayatı boyunca 16 kitap yazan ve birçok ödül kazanan Çığ, edebi mirasını gelecek nesillere bıraktı.

Muazzez İlmiye Çığ, son zamanlarda Mezitli ilçesindeki özel bir hastanede tedavi görüyordu. Maalesef dün hayata veda etti. Cenazesi yarın ikindi vakti Toroslar ilçesindeki Akbelen Şehir Mezarlığı’nda defnedilecek.

Muazzez İlmiye Çığ’ın Hayatı ve Mirası Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir